De starterslening voor huizenkopers die zelf niet voldoende hypotheek kunnen krijgen voor de aanschaf van hun eerste huis blijft bestaan. Dat meldde het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) woensdag 31 augustus.

De starterslening is de eerste drie jaren rente- en aflossingsvrij. Door die opzet voldoet de lening in zijn huidige vorm niet aan de strengere regels die de afgelopen jaren voor hypotheken zijn doorgevoerd, waarbij aflossen op leningen verplicht is gemaakt. Voor de starterslening werd een uitzonderingsperiode van drie jaar ingesteld, die eind dit jaar afloopt. Starters die na 1 oktober en lening aanvragen, krijgen van het SVn een offerte voor de gewijzigde starterslening. De aanvraagprocedure kan drie maanden duren.

Door een nieuwe constructie wordt de verplichte aflossing op de starterslening in de eerste drie jaar voortaan voldaan, zonder dat de voordelen uit de oude opzet worden aangetast. Er is een zogenoemde combinatielening aan het pakket toegevoegd. Hieruit wordt de verplichte aflossing van de starterslening betaald.